Charakterystyka zakładów gastronomicznych




Podział .Charakterystyka i podział usług gastronomicznych 15 1.3.. Wieloletnie doświadczenie oraz bardzo wielu zadowolonych Klientów sprawiają, że jesteśmy obecnie liderem wśród firm oferujących kompleksowe .7.1 Działalność usługowa zakładów gastronomicznych 7.2 Charakterystyka usług gastronomicznych 8.1.. Oto krótka charakterystyka trzech wybranych typów:I CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH TYPU OTWARTEGO W POLSCE 1.. TYPY PLACÓWEK GASTRONOMICZNYCH Ze względu na charakter podstawowej usługi świadczonej przez zakłady wyróżnia się następujące typy placówek gastronomicznych: żywieniowe .Tabela 1.. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 1.. Działalność usługowa zakładów gastronomicznych Gastronomia i jej funkcje Usługi gastronomiczne Definicja i cechy usługi Charakterystyka i podział usług gastronomicznych Klasyfikacja zakładów gastronomicznych Działalność zakładów gastronomicznych Zakłady typu żywieniowego Zakłady typu uzupełniającego Punkty gastronomiczne .Podręcznik zawiera charakterystykę zakładów gastronomicznych istotną z punktu widzenia technologii gastronomicznej oraz procesów technologicznych przeprowadzanych w zakładach różnego typu.. Piwiarnia Bufety *sprzedaż popularnych towarówDziałalność usługowa zakładów gastronomicznych Gastronomia i jej funkcje Usługi gastronomiczne Definicja i cechy usługi Charakterystyka i podział usług gastronomicznych Klasyfikacja zakładów gastronomicznych Działalność zakładów gastronomicznych Zakłady typu żywieniowego Zakłady typu uzupełniającego Punkty gastronomiczne .Grupy zakładów gastronomicznych możemy podzielić na dwa rodzaje — zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej..

Kategorie zakładów gastronomicznych.

Gastronomia hotelowa 27 .Klasyfikacja zakładów gastronomicznych w obiektach hotelarskich 1 37.. Do punktów gastronomicznych zaliczamy: a. restauracje b. bufety c. bary przekąskowe 7.. Zakłady o pełnym zakresie wyżywienia Restauracje- obsługa kelnerska, duży wybór potraw umożliwiający całodzienne wyżywienie, potrawy przyrządzane na zamówienie, usługi komplementarne.1.. CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW TYPU ŻYWIENIOWEGO ZAKŁADY GASTRONOMICZNE SIECI OTWARTEJ I .Główne typy zakładów gastronomicznych.. Działalność zakładów gastronomicznych 23 1.4.1.. Układ funkcjonalny powierzchni w zakładach gastronomicznych 2 TG.13.2(9)1 BHP(7)1 BHP(7)2.I.. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest nowym i bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy.. Opis zawodu:.. zakłady typu żywieniowego - zaspokajanie potrzeby Gościa w zakresie żywienia; zakłady typu uzupełniającego - usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, w znacznym zakresie usługi kulturalno-rozrywkowe; 2.. Układanie i ocenianie jadłospisów 9.2.. Przygotowanie półproduktów 8.2.. Podsystemy rynku usług gastronomicznych 1 38.. Zakład gastronomiczny sieci otwartej.. Mięso, jego przetwory, drób, ryby, mleko, jaja są naturalnym siedliskiem wielu mikroorganizmów, w tym chorobotwórczych, powodujących u człowieka choroby odzwierzęce, tzw. zoonozy..

Rodzaje zakładów gastronomicznych.6.

Sporządzanie potraw i napojów z różnych surowców i półproduktów 9.1.. Jadłodajnia jest zakładem zbiorowego żywienia, w którym nie podaje się: a. dań gorących b. deserów c. napojów alkoholowych 8.. Do zakładów i punktów gastronomicznych nie zalicza się ruchomej sprzedaży wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych, prowadzonej w formie przenośnej, obwoźnej i odnośnej.. M&M Gastro oferuje profesjonalne urządzenia gastronomiczne oraz sprzęt i akcesoria niezbędne w każdej kuchni i lokalu gastronomicznym.. WHO definiuje zoonozy jako choroby zakaźne oraz zakażenia, które w warunkach naturalnych mogąSpis treści skryptu: Wprowadzenie.. Projekt „Model systemu wdrażania i upowszechniania kształcenia na odległość w uczeniu się przez całe życie" Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Wyposażenie gastronomii Moduł I Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, wyposażenie magazynów zakładu .Żywieniowe: Rodzaj obsługi: samoobsługa Bar Kulturalno - Rozrywkowe: brak Rodzaj obsługi: Samoobsługa Uniwersalny Kulturalno - Rozrywkowe: brak Kulturalno - Rozrywkowe: muzyka na żywo Kulturalno - Rozrywkowe: koncerty muzyczne Punkty gastronomiczne Smażalnie: Uzupełniające:Do zakładów i punktów gastronomicznych nie zalicza się ruchomej sprzedaży wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych, prowadzonej w formie przenośnej, obwoźnej i obnośnej..

Podsystemy usług gastronomicznych.

Rodzaje zakładów gastronomicznych: a) zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe,bary mleczne, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro, wagony restauracyjne) b) zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary .1.. Zakłady typu uzupełniającego 26 1.4.3.. 1: Gastronomia i obiekty gastronomiczne 2: Organizacja zakładu gastronomicznego 2.1: Organizacja pracy w gastronomii 2.2: Pracownicy w zakładzie gastronomicznym 2.3: Typowe pomieszczenia w obiekcie gastronomicznym 2.4: Standardy wykończenia pomieszczeń 2.5: Ergonomia stanowisk gastronomicznych 3: Urządzenia i sprzęt gastronomiczny 4: Chłodnicze urządzenia gastronomiczne1..

Rodzaje usług gastronomicznych.

Obliczanie zapotrzebowaniaCHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH I ŚWIADCZONYCH PRZEZ NIE USŁUG Typy placówek gastronomicznych: żywieniowe, uzupełniające, punkty gastronomiczne.. W ostatnich latach wzrasta liczba punktów gastronomicznych, a liczba klientów, którzy deklarują, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy je odwiedzili ciągle rośnie.188 s., sierpień 2012 Technologiczne projektowanie zakładów gastronomicznychpracowników zakładów gastronomicznych.. Lokale gastronomiczne to jednostki bardzo zróżnicowane nie tylko pod względem rodzaju prowadzonej działalności, ale także metod obsługi, architektury i dekoracji wnętrz oraz warunków prowadzenia procesu produkcyjnego.. Każdy z wymienionych wyżej zakładów, niezależnie od rodzaju, ma za zadanie zaspokajać potrzeby żywieniowe gości i klientów oraz zapewniać usługi kulturowo-rozrywkowe.Charakterystyka zakładów gastonomicznych.. Charakterystyka zakładów gastronomicznych wg NTP [5] - Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto.Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu.układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego Dokonaj charakterystyki zakładów gastronomicznych uwzględniając typ, obsługę, świadczone usługi żywieniowe i .MM Gastro - Sprzęt gastronomiczny, wyposażenie restauracji, meble nierdzewne, zmywarki gastronomiczne.. Planowanie produkcji gastronomicznej 9.3.. Zakłady typu żywieniowego 24 1.4.2.. ZAKŁADY GASTRONOMICZNE SIECI OTWARTEJ I ZAMKNIĘTEJ.. Punkty gastronomiczne 27 1.4.4.. Charakterystyka wybranych zakładów gastronomicznych w obiektach hotelarskich 2 40..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt